Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

30.1.2022. 8:05
spomen šetnja
 
zabilježili smo još jednu akciju koja je bila u povodu Dana sjećanja na Holokaust


Dragi i drage,
Pozivamo vas na spomen šetnju u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta koju sutra, u četvrtak 27.1.2022. organiziraju Antifašistička liga RH i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću.

Okupljamo se u 11:00 u Praškoj ulici u Zagrebu kod spomen ploče na mjestu srušene Sinagoge, gdje će nam se obratiti Sanja ZoričićTabaković, Predstavnica židovske nacionalne manjine Grada Zagreba. 
Nastavljamo prema nekadašnjem Hotelu Milinov, sada Hotelu Dubrovnik (sjećanje na obitelj Milinov) pa onda pješke po Jurišićevoj i Martićevoj do Tomašićeve, gdje je nekada živio spisatelj, prevoditelj i pravnik Hinko Gottlieb.

U 12:00 stižemo na Trg žrtava fašizma gdje će se održati kratak komemorativni program, uz obraćanje predsjednika Antifašističke lige, Zorana Pusića, položit će se ruže i kamenčići, uz stihove Antuna Barca "Logorska molitva".

O stradanju u Drugom svjetskom ratu govorit će Tena Banjeglav iz Documente, jedna od autorica publikacije „Zagreb u ratu, otporu,stvaralaštvu i pamćenju. Vodič po Zagrebu u Drugom svjetskomratu“. Podsjećam vas da je publikacija „Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju. Vodič po Zagrebu u Drugom svjetskom ratu“ dostupna i na poveznici https://documenta.hr/publikacije/. 

Također, su do sada održane spomen šetnje dostupne na poveznici: https://documenta.hr/zagreb-u-drugom-svjetskom-ratu/

Zbog propisanih epidemioloških mjera, broj sudionika je ograničen. Molimo vas da ponesete svoje maske za lice te da tijekom šetnje održavate distancu.

Vesna Teršelič, Zoran Pusić