Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

20.3.2022. 9:43
Danska
 


Denmark’s government launches action plan to combat antisemitism and to increase knowledge about Holocaust

  By YOSSI LEMPKOWICZ  March 17, 2022  No Comments


The objective of the initiatives ‘’is to prepare pupils on how to resist antisemitism and other forms of discrimination’’ and teach them to interact in a diverse society and understand that their actions and statements can have negative implications for other people.’’

Denmark’s government has launched an action plan to combat antisemitism and increase knowledge about the Holocaust in the country.This plan, which follows the vandalism against Jewish burial sites, is interdepartmental and includes 15 initiatives to prevent that antisemitism takes root in Denmark. 80 gravestones were desecrated at a Jewish cemetery in the town of Randers in 2019 and in 2021, a Jewish cemetery in Aalborg was vandalized during Passover.
Five of the initiatives aims at increasing children and youth’s knowledge of the Holocaust and antisemitism.

Prijevod

Cilj inicijativa ima zadaću da  „ pripremi učenike kako se oduprijeti antisemitizmu i drugim oblicima diskriminacije“,      naučiti ih interakciji u različitom društvu i razumjeti da njihovi postupci i izjave mogu imati negativne implikacije na druge ljude.“

Danska vlada pokrenula je akcijski plan za borbu protiv antisemitizma i povećanje znanja o holokaustu u zemlji.  Ovaj plan, je donesen nakon vandalizma nad židovskim grobovima.  U njemu sudjeluje više odjela organizacija  i uključuje 15 inicijativa kako bi se  spriječilo antisemitizam  da se ukorijeni u Danskoj.   

Tako je bilo 80 nadgrobnih spomenika oskrnavljeno je na židovskom groblju u gradu Randersu 2019. godine, a 2021. je židovsko groblje u Aalborgu vandalizirano tijekom Pesaha.

Pet inicijativa, koje su donesene,  ima za cilj povećanje znanja djece i mladih o Holokaustu i antisemitizmu. Ovih pet inicijativa uključuje:

  • Obavezna edukacija o holokaustu u osnovnoj i nižoj srednjoj školi i općem srednjem obrazovanju;
  • Nastavak  edukacije o sjećanju na holokaust i druge genocide;
  • Priprema nastavnika da izbjegnu" isključenje" (djece) u školi;
  • Povećanje  dijaloga među mladima  raznih  vjerskih uvjerenja;
  • Više informacija o židovskom životu i kulturi u Danskoj.
  • Pripremiti učenike kako  da se odupru antisemitizmu i drugim oblicima diskriminacije“ 
  • i naučiti ih djelovanju  u raznolikom društvu i  da razumiju  da njihovi postupci i izjave mogu imati negativne posljedice na druge ljude.“  
  • Akcijski plan obvezuje obrazovne ustanove da učenicima osiguraju stjecanje znanja i vještina koje otklanjaju predrasude i mitove te pozivaju na toleranciju i međusobno poštovanje među ljudima. To uključuje sustavni rad s kritičkim mišljenjem, u odnosu na propagandu i lažne vijesti, te  za osporavanje ekstremističkih i ksenofobičnih stavova i vrijednosti.  
  • Akcijski plan također uključuje druge inicijative za sprječavanje antisemitizma, uključujući više istraživanja o antisemitizmu, prevenciju u specifičnim sredinama, zaštitu Židova i židovskih institucija, poboljšane upute o antisemitskim incidentima i usmjerenost na borbu protiv antisemitizma u vanjskoj politici.  

  • Danska je bila jedina europska zemlja koja je spasila gotovo sve svoje židovske stanovnike od Holokausta. Nakon što su ih  nacisti obavijestili o predstojećim hajkama, Danci  su čamcima evakuirali 7000 Židova iz Danske u Švedsku.