Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

30.3.2022. 15:44
Arhiv Eventov
 
Prisustvovala sam interesantnoj ZOOM konferenciji u kojoj je Arhiv Eventov it Jeruzalema imao prezentaciju svojeg rada i bogatog arhiva.

Arhiv je osnovao Steiner Drago koji je iz Zagreba migrirao u Izrael i dobio ime Eventov . On i njegova supruga Etelka rođ. Gorjanić i kasnije mnogi drugi marljivo su sakupljali, obrađivali i publicirali dokumentaciju o Židovima bivše Jugoslavije , kojih je u Izraelu bio veliki broj, osobito poslije "velike alije" 1948. godine. 

 Konferenciji je prisustvoao veliki broj zainteresiranih povjesničara, istraživača i institucija,  ali uglavnom iz Srbije. 

Nažalost iz Hrvatske su sudjelovale samo  Špacapan Viki iz Židovske općine Rijeka i Melita Švob -Istraživački institut CENDO. Zaista je šteta da su naša bogata knjižnica i arhiv već nekoliko godina nedostupni i  da nisu uključeni u takve suvremene akcije.

Sadašnji voditelj arhiva Eventov  je Damjan Sekulić, koji je uz biblioteke i organizacije iz Srbije, a pod pokroviteljstvom ambasade, održao  predavanje  u kojem je ,uz osnovne podatke o arhivu i osnivačima, pokazivao rijetke dragocjene dokumente i Židove "jugoslavenskog" porijekla koji su dali doprinos Izraelu i obnašali visoke funkcije u vojsci i vladi.

U tom sam arhivu bila nekoliko puta i dobila mnogo podataka od tadašnjeg voditelja Zvi Lokera i kasnije od Miriam Steiner i drago mi je da  arhiv još postoji iako je prestalo postojati Udruženje Židova iz bivše Jugoslavije i izlaženje njihovog "Mosta".