Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

23.6.2010. 13:14
Posjeta predstavnika Claims conferencije i JOINT-a
 

Posjeta važnih prestavnika velikih židovskih humanitarnih organizacija Claims konferencije i JOINT-a prošla je u utrci s vremenom
jer je posjeta "pala" i u vrijeme praznika 22. lipnja.

Posjeta gospodina Charlsa Rosea iz centralnog ureda Claimsa u New Yorku, koji vodi  socijalne fondove i pomoći i  direktora JOINT-a za balkanske zemlje gospodina Roberta Djerassija (i njihov odlazak i u druge zemlje ex-Jugoslavije) nije slučajna.

Posjeti se priključio i predstavnik iz Mađarske , koja ima svoj ured JOINT-a,  ali i pomoć mađarske vlade preživjelima.

To je posjet, ne  samo da bi se  zavirilo u molbe i račune, već da se snimi cijela humanitarna situacija i o tom dojmu ovise  ne samo  preživjeli u Zagrebu već i oni u cijeloj Hrvatskoj, a od značenja je i za Židovske općine u kojima preživjeli čine gotovo polovinu članstva.

Doček i prijem kod predsjednika općine dr. Krausa i predstavnice židovske manjine u Zagrebu Sanje Tabaković doprinjeo je atmosferi  dobrodošlice (šteta da nisu stigli pozdraviti i okupljene preživjele), ali mislim da je bila kontraproduktivna rabinova kritika Claimsa.

Claims konferencija preko fonda "Caffe Europe" pomaže  "Zimovanje u Opatiji"  i naša je Udruga  pripremila publikaciju na engleskom, DVD sa filmom o Opatiji i album sa slikama (100) koje smo uručili , predstavnicima Claimsa i JOINT-a.

Organizirali smo i projekciju filma o ovogodišnjoj Opatiji,  na koju su, uprkos užasnom vremenu, došli naši članovi, a film je uz moj (engleski) komentar pogledao i Charles Rose, te obećao daljnje financiranje  projekta, koji je postao "model"  i u drugim organizacijama.

Važno je  da je to bio susret sa preživjelima na kojem  su se mogli čuti iskreni komentari, uz odličan "švedski" stol - koji sada možemo zvati "Marijin stol".

Od  značenja je bio sastanak sa tajnikom Općine Deanom Friedrichom, te pripremljena dokumentacija socijalne radnice Ane Hermanović, a njena prijaznost i savjesnost, kao i posjeta Domu Lavoslav Schwarz i posjeta u kuću jednog korisnika pomoći, su odlično primljene..

U prijateljskom druženju za vrijeme kada je Općina bila zatvorena, uspjela sam gospodinu Rose-u (inače povjesničaru) razjasniti
činjenice o  Holokaustu u Hrvatskoj i Evropi i položaju preživjelih. To sam učinila i kao funkcioner Evropske i Svjetske organizacije, koje zastupaju sve preživjele bez obzira u kojoj zemlji žive i kojoj "sinagogi" pripadaju. Nadam se da neću zbog toga biti kritizirana kao što sam bila zbog predavanja na Bejahadu.

Gospodin Rose , koji ima  korektan ali poslovni odnos prema distribuciji sredstava, sudjeluje u pregovorima s njemačkom vladom  i priprema za  slijedeću sjednicu glavnog odbora Claimsa  reformu  sistema pomoći: ujednačavanje uvjeta i financijskog limita za cijelu Istočnu Evropu, kategorizaciju primalaca prema potrebama, određivanje prioriteta, ali možda i zahtjev da se u primanja uključi i iznos CEEF penzije (za limit) što bi smanjilo broj korisnika.

Predstavnik JOINT-a (Djerassi), koji poznaje situaciju u zemljama Balkana, pokušao je, zajedno sa mnom, sugerirati da reformu treba  provoditi prema situaciji u svakoj pojedinoj zemlji...

Ovaj problem  reforme  ću , kao sekretar EUAS- a, uvrstiti  i u dnevni red predstojeće konferencije u Londonu.