Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

20.5.2022. 9:44
priznanja
 
Svečanost dodjele priznanja ,,Pravednik međunarodima'' održana je  za pokojnog Brođanina Stjepana Kirhofera. 

Priznanje i medalju „Pravednika među narodima“ preuzela je Mirta Kirhofer, unuka Stjepana Kirhofera, a medalju je uručio veleposlanik Ilan Mor.

Za vrijeme Holokausta, Stjepan Kirhofer je pod svoju skrb uzeo tada dječačića Ljubu Pechija te našao način kako da ga spasi i ujedini s njegovom obitelji. Ljubo Pechi danas živi u Sjedinjenim Američkim Državama, a nakon gotovo 80 godina danas je ponovno došao u Slavonski Brod i prisustvovao ceremoniji!

P okojni Ludbrežani Antun i Gabrijela Golubić u četvrtak su se službeno pridružili časnom popisu od 122 Pravednika među narodima. Riječ je o velikom priznanju kako za Grad Ludbreg, tako i za cijelu Hrvatsku.


Nataša Barac:  28 Travanj, Dvirac Batthyany, Ludbreg

Ovo priznanje dodjeljuje jeruzalemski Memorijalni centar Jad Vašem čiji je glavni zadatak očuvanje sjećanja na žrtveholokausta i odavanje priznanja onima koji su u najmračnijim danima čovječanstva riskirali svoju sigurnost kako bi spasili živote progonjenih Židova i njihovih obitelji.

Jedni od njih su i Antun i Gabrijela Golubić koji su za vrijeme holokausta pod svoju je skrb uzela židovskog dječačića Chaima Yaakova Mozesa nakon što su mu majka i otac odvedeni u logore smrti te mu tako spasili život.

Da je riječ o velikom priznanju za Grad potvrdio je i gradonačelnik Dubravko Bilić istaknuvši ponos što su Ludbrežani tijekom Drugog svjetskog rata znali izabrati pravu stranu i pokazati dobrotu koja spašava ljudske živote.

"Danas iskazujemo čast obitelji Golubić koja je tijekom 2. svjetskog rata i ustaškog proganjanja i ubijanja primili jedno židovsko djece i čuvali ga u svojoj obitelji za cijelo vrijeme trajanja rata. Na taj način spasili su jedan život koji je kasnije proizveo puno dobra. Na taj način pomogli su da svemir ostane u balansu nakon svega što su neki drugi zli ljudi činili drugima iz čiste obijesti, nerazumijevanja povijesti ili nerazumijevanja ljudskosti" – poručio je Bilić.