Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

31.5.2022. 17:41
Čakovec
 
prenosimo

Nakon što je povodom Dana sjećanja na holokaust u Sloveniji krajem travnja predstavljen projekt „Never Forget“, njegovo predstavljanje mjesec dana kasnije uslijedilo je i u Čakovcu, u zgradi Scheier.

Radi se o projektu punog naziva „Never Forget –Remembering the Holocaust and building tolerance andsolidarity in the EU“ (“Građani, jednakost, prava i vrijednosti”) čiji je nositelj Židovska općina Čakovec, uz partnere Center Judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor i ObčinaLendava. Vrijednost projekta je 76.635,00 eura, a u cijelosti je financiran sredstvima Europske unije iz programa Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV). Trajanje projekta je od 1.4.2022. do 31.3.2023.

Kako je pritom istaknuto, tijekom godinu dana provođenja, svi će partneri provesti aktivnosti kojima je cilj komemorirati žrtve totalitarnih režima, jačati europsku građansku kulturu, demokraciju, poštivanje ljudskih prava i razmišljanje o europskoj kulturnoj raznolikosti i zajedničkim vrijednostima. Holokaust u Europi predstavlja povijesnu činjenicu koja je imala nesagledive posljedice po vrijednosti i politiku kontinenta. Najdublje je utjecao na opstojnost židovskog naroda, razorivši zajednice u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, onemogućivši ih da ostvare dosege iz predratnog razdoblja.

Čakovečka židovska općina brojem članova  je mala, no svojom redovitim i brojnim aktivnostima nastoji očuvati sjećanje na nekad značajnu židovsku zajednicu koja je postavila temelje današnjeg modernog grada kao i cijele regije te njezin značaj oteti zaboravu. Židovske općine u Čakovcu, odnosno Međimurju te Prekmurju bile su usko povezane, ne samo obiteljskim vezama već i jakim poslovnim, društvenim, kao i sportskim vezama. Danas govoriti o jednoj, a ne spomenuti drugu židovsku zajednicu nije moguće. To je i bio razlog zašto smo kao nositelj ovog projekta pozvali grad Lendavu kao i Center iz Maribora da zajedno sudjelujemo u projektu, te da svojim aktivnostima podsjetimo naše sugrađane na značaj i važnost židovske zajednice koja je gotovo u potpunosti opustošena i nestala u 2. svjetskom ratu“, rekao je uvodno predsjednik Židovske općine Čakovec dr. Andrej Pal i dodao: Još su mnoge neispričane priče sakrivene i čekaju. Jedna takva, nedavno je zahvaljujući našoj suradnici i prijateljici Mirjam Despinić Biškup, sa snimateljem Zoranom Frasom, zapisana i snimljena, te će na taj način svjedočanstvo Mikija Gruenwalda, sina posljednjeg Nadrabina Dr. Ilije Gruenwalda, ubijenog zajedno s gotovo cijelom zajednicom, ostati zabilježeno, ali biti i sastavnim dijelom ovog projekta.“


„Općina Lendava se s veseljem pridružila projektu koji je inicirala, pripremila i prijavila Židovska općina Čakovec. Partnerska suradnja je prirodni slijed društvenih i individualnih veza koje u prostoru kojem pripadamo postoje od nekad. Naziv projekta Never Forget – Nikad ne zaboravimo odnosi se, naravno, na sjećanje i obilježavanje Holokausta – posebno u smislu promicanja tolerancije i solidarnosti u EU, ali se odnosi i na mikrorazinu na kojoj se osmišljavaju akcije i projekti koji su dragocjenu baštinu židovske zajednice koja živi na našim prostorima i njezinih pojedinaca otrgnuli ponoru zaborava“, u svom je govoru istakla Tanja Šimonka, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Občine Lendava,

  Boris Hajdinjak, direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor u prvom je  redu istaknuo ponos i radost što sudjeluju u projektu. „Kroz ovaj projekt gradimo toleranciju i solidarnost u EU te već planiramo daljnje aktivnosti. U mariborskoj sinagogi ćemo 4. srpnja postaviti 20 Stolpersteina – Kamena spoticanja. Krajem kolovoza, početkom rujna 2022. godine održat ćemo predavanje i konferenciju za novinare s predstavljanjem zajedničkog studijskog putovanja hrvatskih i slovenskih učitelja u Auschwitz. Za 26. siječnja 2023. planiramo komemoraciju žrtvama Holokausta i otvaranje izložbe radnog naziva „Priča o dva transporta“ u mariborskoj sinagogi. Dosad nije bilo izložbe o zajedničkoj sudbini Židova iz Prekmurja, Međimurja i Nagykanizse tijekom Holokausta. U sva tri slučaja većina Židova uhićena je 26. travnja 1944. i odvedena u Nagykanizsu, odakle su u dva transporta odvedeni u Auschwitz, odnosno prvi je transport otišao 28. travnja, a drugi 18. svibnja 1944. Toliko je Židova ubijeno u Auschwitzu da su današnje židovske zajednice u tim, našim područjima sada sjena svojih prijašnjih. Otvorenje izložbe poslužit će i za obilježavanje sjećanja na žrtve Holokausta“, naglasio je Hajdinjak.

Smatram da svaki ovakav događaj odnosno projekt, je ono što nešto znači, ono što daje na značaju događajima koje ne smijemo zaboraviti. Važno je proći dalje od jedne sredine i širiti poruku, a kako se često oko iste teme okuplja jedna određena grupacija ljudi, edukacija u školama, kod kuće, ali i ovakvim projektom je neophodna. U prvom redu edukacija istine i onoga što se događalo“, dodao je Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije Židovskih općina Hrvatske.

Mi u Čakovcu i Međimurju smatramo da je važno čuvati sjećanje na zajednicu koja je udarila temelje modernog grada, a koja je na tako nasilan način uništena. Također, komemorirajući njihovu nedužnu žrtvu, mlade učimo kakve se strahote mogu dogoditi ako i samo malo zažmirimo na netoleranciju i diskriminiranje. Moderna Europa koje su dio i Slovenija i Hrvatska, najbolji je dio svijeta upravo zbog toga što je nakon II. svjetskog rada postavljena na temeljima demokracije, uvažavanja različitosti i  potpunom priznavanju ljudskih prava. Drago mi je da su Čakovec i Međimurje dio ovog projekta te da ćemo njime dodatno pridonijeti razvoju i slovenskog i hrvatskog društva“, rekla je čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini

Samim projektom i obilježavanjem odaje se počast sjećanju na žrtve holokausta, pa je nakon početne konferencije projekta održana i komemoracija na Židovskom groblju u Čakovcu.