Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

21.6.2022. 14:04
jerusha
 
primili smo ovu obavijest:

Yerusha and Judaica Index Launch


Yerusha and Judaica Index now online

We are delighted to announce the launch of two important websites developed by Rothschild Foundation Hanadiv Europe and dedicated to European Jewish archives and Jewish ritual objects.

Yerusha and Judaica Index are significant online portals that demonstrate our long-standing commitment to ensure digital resources on Jewish cultural heritage are freely accessible.

Prijevod 


Pokretanje indeksa Yerusha i Judaica
Yerusha i Judaica Index sada online

Zadovoljstvo nam je najaviti pokretanje dviju važnih web stranica koje je razvila Rothschild Foundation Hanadiv Europe i posvećena europskim židovskim arhivima i židovskim ritualnim predmetima.

Yerusha i Judaica Index značajni su internetski portali koji pokazuju našu dugogodišnju predanost osiguravanju slobodnog pristupa digitalnim izvorima o židovskoj kulturnoj baštini.

Yerusha.eu je online katalog koji pruža opsežne informacije o europskoj židovskoj arhivskoj baštini.
JudaicaIndex.org je opsežan popis 200 židovskih ritualnih predmeta pronađenih u sinagogama ili židovskim domovima diljem svijeta.

Vrlo smo zahvalni dr. Gaboru Kadaru i dr. Brigitte Sion koji su godinama neumorno radili na razvoju ovih projekata te svim kolegama i stručnjacima koji su doprinijeli.

Yerusha je online katalog koji pruža opsežne informacije o europskoj židovskoj arhivskoj baštini. Sadrži više od 12 000 detaljnih arhivskih opisa iz 700europskih arhiva, knjižnica i muzeja u 27 zemalja, dajući istraživačima pristup bogatstvu arhivskih zapisa koji pokrivaju sve glavne teme židovske povijesti.

Baza podataka opisuje židovske i židovske zbirke iz širokog spektra institucija diljem Europe, od židovskih zajednica do nacionalnih državnih arhiva. Yerusha je kontinuirani suradnički projekt, koji je prije deset godina uspostavio dr. Gabor Kadar i nastavlja angažirati akademike i institucije baštine diljem svijeta.

Za više informacija kontaktirajte yerusha@rothschildfoundation.eu
yerusha.eu

Judaica Index je sveobuhvatan popis 200 židovskih ritualnih predmeta koji se obično nalaze u sinagogama ili židovskim domovima diljem svijeta, a koji se koriste za praznike, događaje u životnom ciklusu i druge vjerske prakse.
Svaka stranica pojedinačnog objekta uključuje kratak opis predmeta i njegove upotrebe, odabrane slike iz više od 50 zbirki, reference na zbirke i online kataloge, specijaliziranu bibliografiju, video i navigacijske opcije koje potiču ciljano istraživanje i otkrivanje.

Jedna od jedinstvenih značajki Judaica Indexa je višejezična funkcija pretraživanja dostupna na 15 jezika (engleski, francuski, njemački, talijanski, španjolski, nizozemski, poljski, češki, mađarski, grčki, ruski, hebrejski, arapski, ladino i jidiš ). Korisnici mogu pretraživati po nazivu objekta ili ključnoj riječi, a unosi će se redovito obogaćivati i ažurirati. To je neprocjenjiv alat za istraživače, stručnjake za muzeje i baštinu, akademike i studente, te sve zainteresirane za judaiku iz cijelog svijeta.

Judaica Index osmislila je i razvila dr. Brigitte Sion, upraviteljica muzejskih grantova u Rothschild Foundation Hanadiv Europe.