Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

28.6.2010. 21:27
Mješoviti brakovi u Americi
 

Na Web stranici www.freep.com  iz Detroita (što me posebno interesiralo jer sam u Detroitu bila na "postdoc" studiju) nalazi se članak pod naslovom "Do interfaith marriages threaten Jewish identity?" ( da li mješoviti brakovi ugrožavaju židovski identitet?) sa podnaslovom Growing rate of intermarriage alarms some ( povećani broj mješovitih brakova izaziva "alarm")

Članak počinje ulaskom u sinagogu u kojoj se nalazi mozaik načinjen od ručno izrađenih staklenih komadića, ali koji je izradila katoliička umjetnica čiji je suprug Židov i član zajednice.

Broj mješovitih brakova brzo raste (oko 50%) u zajednici tog područja koja broji 72.000 Židova, što zabrinjava:  da li će se očuvati židovski identitet

i traže se odgovori kako reagirati.

Rabin Aaron Bergman iz konzervativne sinagoge smatra da "ako odbijete bračne parove iz mješovitih brakova, izgubiti ćete ih zauvijek", ali s druge strane smanjujete mogućnost da se ljudi žene unutar vlastite vjere.

Broj mješovitih brakova osobito raste u populaciji mlađoj od 35 godina,  a  mješoviti parovi manje održavaju židovsku tradiciju.

Ipak mnogi  održavaju židovski identitet tako da odgajaju svoju djecu kao Židove.

Židovi u Americi su osobito  "alarmirani" nakon Izraelskog stajališta da su Židovi koji se žene izvan svoje vjere  "izgubljeni" i uspoređuje se ih sa"Missing children".

Keren Mc  Ginity, pisac knjige "Still Jewish: A History of Women and Intermarriage in America" (Još uvijek Židov: povijest žena i mješovitih brakova u Americi), smatra da osobe u mješovitim brakovima nisu izgubljene i da zapravo postaju još većim Židovima.

Međutim, Steven Cohen, vodeći ekspert za židovske mješovite brakove ( iz Jewish institute of Religion u New Yorku) smatra da  danas ženidba sa predstavnicima druge vjere predstavlja najveću opasnost za kontinuitet Židovstva.

Praksa je različita: negdje se dozvoljava da partneri iz mješovitih brakova budu pokopani na židovskim grobljima, edukacija u sinagogama je popularna kod nežidovskih supruga, sve se većem  broju ne-Židova dozvoljava aktivna uloga u sinagogama, a negdje mogu potpuno učestvovati u tradicionalnoj službi.

Statistike pokazuju jasnu razliku u židovskoj religijskoj aktivnosti u obitelji kada su oba roditelja Židovi- u odnosu na obitelj u mješovitom braku.

I na sederu na Pesah vidi se razlika, 95% židovskih parova sudjeluje,  a od mješovitih brakova manje od 50%.

Sadašnje promjene su rezultat odluke Reformiranih Židova (1983. godine) da se i djeca kojima je otac Židov trebaju smatrati Židovima (ne samo ako je majka Židovka), ali  to brine konzervativne i ortodoksne Židove, koji čak smatraju da mješoviti brakovi predstavljaju ignoriranje Tore, a neki idu tako daleko da uspoređuju mješovite brakove sa Holokaustom.

Mnoge konzervativne sinagoge traže da djeca rođena od majke koja nije Židovka konvertiraju , a konvertiraju i same supruge.

Dalje čitajte originalni članak i statističke podatke u prilogu.

  

Naziv dokumenta (Document name)Tip (Type)Download
članakmht890 Kb