Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

27.6.2022. 7:27
vatikan
 
Vatican releases records of Jews who sought help during Holocaust

The files are hosted at the website for the Historical Archive of the Secretariat of State’s Section for Relations with States and International Organizations.

By JERUSALEM POST STAFF Published: JUNE 25, 2022  


The Vatican, by request of Pope Francis, released the digitized files of more than 2,700 Jews who sought help through Vatican channels to escape Nazi persecution before and during the Holocaust, according to an announcement by the Vatican.
The files are hosted on the website for the Historical Archive of the Secretariat of State’s Section for Relations with States and International Organizations. The archive hosts a photographic reproduction of each document and an analytical inventory that names all those requesting help.

Prijevod

Vatikan objavljuje podatke o Židovima koji su tražili pomoć tijekom holokausta

Datoteke se nalaze na web stranici Povijesnog arhiva Odjela za odnose s državama i međunarodnim organizacijama Državnog tajništva.


Vatikan je, na zahtjev pape Franje, objavio digitalizirane datoteke više od 2700 Židova koji suvatikanskim kanalima tražili pomoć kako bi izbjeglinacistički progon prije i tijekom holokausta, navodi se u priopćenju Vatikana.

Datoteke se nalaze na web stranici Povijesnog arhiva Odjela za odnose s državama i međunarodnim organizacijama Državnog tajništva. U arhivi se nalazi fotografska reprodukcija svakog dokumenta i analitički inventar koji navodi imena svih onih koji traže pomoć.


Nažalost, kao što je vidljivo iz dokumentacije, mnogi zahtjevi nisu udovoljeni "zbog raznih vrsta problema". Pokušaji pomoći su u nekim slučajevima bili uspješni, ali u većini slučajeva ishod ostaje "nepoznat".

“Učiniti digitaliziranu verziju cijele serije Židovi/židovski narod dostupnim na internetu omogućit ćepotomcima onih koji su zatražili pomoć da pronađu tragove svojih najmilijih iz bilo kojeg dijela svijeta”, rekao je nadbiskup Paul Richard Gallagher, tajnik za Odnosi s državama i međunarodnim organizacijama, stoji u članku za Vatican News od 23. lipnja.

"Istovremeno, omogućit će znanstvenicima i svima zainteresiranima da s distance slobodno prouče ovu posebnu arhivsku baštinu", dodao je.

Godine 2020., kada je ovaj arhiv prvi put otvoren za istraživače, vatikanski dužnosnici opisali su dokumente kao “Pacellijev popis”, koristeći obiteljsko ime pape Pija XII. kako bi aludirali na “Schindlerov popis”.
Jesu li učinili dovoljno?

Kritičari  Pija XII rekli su da nije učinio dovoljno da se suprotstavi nacizmu ili da pomogne Židovima tijekom holokausta. Njegovi branitelji ukazuju na papin zapis prije i tijekom rata, uključujući značajne dokaze o pomoći Vatikana Židovima i drugima koje su progonili nacisti.

Nevjerojatno mali broj odobrenih zahtjeva za pomoć koji se vidi u dokumentima govori drugačije, međutim, Vatikan je možda primio mnogo zahtjeva, ali primanje i slanje poziva za pomoć nije isto što i pružanje opipljive pomoći.

Papa osuđuje naciste
Papa Franjo primio je 22. lipnja međunarodnu delegaciju Centra Simon Wiesenthal, međunarodne židovske skupine za ljudska prava koja broji 400.000 članova obitelji u SAD-u. Izaslanstvo je papi predstavilo kopiju izvornog izvješća čiji je autor i potpis nacistički vođa Adolph Hitler u kojem je pozivao na uništenje židovskog naroda. Dokument je datiran 16. rujna 1919., mnogo prije nego što su nacisti preuzeli vlast.

Papa Franjo istaknuo je važnost “prisjećanja povijesti kako bi ona mogla biti od koristi budućnosti”. On je osudio antisemitske napade. Prema Centru Simon Wiesenthal, rekao je da je Hitlerovo pismo iz 1919. pokazalo da nacistički vođa nije mario za njemački narod, već samo za promicanje opasne ideologije.