Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

1.7.2022. 17:37
Novi Sad
 
Novi Sad- Europska predstolnica sjećanja

This weekend the cultural programme "From the Novi Sad to Auschwitz- Novi Sad the European Capital of Remembrance" took place in Serbia, organised by Terraforming, which also included the presentation and pre-launch of the European Days of Jewish Culture 2022, with the central theme “Renewal”.






Prijevod:


Ovog vikenda u Srbiji se održao kulturni program "Od Novog Sada do Auschwitza – Novi Sad, Europska prijestolnica sjećanja, u organizaciji Terraforminga, koji je uključivao i prezentaciju za pokretanje Europskih dana židovske kulture 2022., sa središnjom temom "Obnova".


Ovaj program i zbog činjenice da je Novi Sad Europska prijestolnica kulture, je realiziran u partnerstvu s Centropom, Kulturnim centrom Novi Sad, Galicijskim židovskim muzejom, Povijesnim arhivom Novog Sada, Židovskim muzejom Grčke, Jugend & Kultur Projekt Dresden, Bibliotekom  Matice srpske u Novom Sadu i AEPJ.


Bila je to i lijepa prilika za ponovni susret s partnerima AEPJ-a na Balkanu, kao što su Eli i Mirjiam Tauber iz Udruge Hagada u Bosni i Hercegovini ili Nives Beissman, koordinatorica EDJC-a u Hrvatskoj.


Od petka 17. lipnja održani su brojni okrugli stolovi, paneli, izložbe i rasprave na kojima se istražuje uloga sjećanja, židovska kultura u Europi danas, strategije za borbu protiv antisemitizma i budućnost "sjećanja". 


U subotu 18. juna, Victor Sorenssen, direktor AEPJ-a, sudjelovao je na  panelu „Obnova života posle Holokausta” zajedno sa Katjom Grosse Sommer (Centropa) i Olgom Manjlovič (Institut za noviju istoriju Srbije). 


U nedjelju navečer, 18. lipnja, doživjeli smo čaroban trenutak, pred otvaranjem programa Europskih dana židovske kulture u novosadskoj povijesnoj sinagogi, uz izvrstan glazbeni program. 


François Moyse, predsjednik AEPJ-a, otvorio je program, ističući važnost uloge židovske kulture i židovske baštine kao jedinstvenog sredstva za promicanje razumijevanja među narodima, 


Narodno kazalište u Novom Sadu  održalo je na završnu tribinu. Na panelu pod nazivom “Nema više šutnje o antisemitizmu na lokalnoj, nacionalnoj ieuropskoj razini” ...