Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

29.8.2022. 20:54
mjesec židovske kulture u Osijeku
 
Primili smo iz Osijeka, od gospođe Nives Beissmann ovu informaciju o bogatom programu u toku mjeseca židovske kulture:

Od nedjelje 4. rujna do subote 24. rujna održat će se Mjesec židovske kulture koji Židovska općina Osijek organizira sada već drugu godinu za redom.

Ova manifestacija dio je Europskog dana židovske kulture (EDJC), koji se od 2000. godine organizira diljem Europe. Cilj je ove velike europske manifestacije, poznate i pod nazivom Dan otvorenih vrata, istaknuti raznolikost i bogatstvo judaizma te njegovu lokalnu, regionalnu i nacionalnu povijesnu važnost,.  Namjera je  promicati dijalogai toleranciju putem predavanja, koncerata, izložbi, kazališnih predstava, promocija knjiga, projekcija filmova, radionica za djecu i drugih aktivnosti koje se odvijaju istovremeno na cijelom kontinentu. 

 Prošle godine je širom Europe na taj dan organizirano oko 1000 različitih aktivnosti i bilo je oko 150 000 posjetitelja. Ove se godine očekuje sudjelovanje 35 europskih zemalja i uključenje preko 400 gradova.

U Osijeku je  nakon 20 godina obilježavanja EDJC-a i organiziranja jednodnevnog programa, nastala je manifestacija koja traje cijeli mjesec.   Za ovogodišnji Mjesec židovske kulture pripremljen je raznovrstan program što će zainteresiranima omogućiti veliki izbor da bi mogli popratiti događaje koji ih zanimaju. 

Ove godine tema  Mjeseca kulture je  "Obnova." 
  • obnova veza s drugim nacionalnim manjinama, 
  • obnova sjećanja na događaje i ličnosti iz prošlosti kroz razna predavanja i organizirane šetnje gradom, 
  • obnova prijateljstva s gradom Maribor, 
  • obnova suradnje s nekoliko osječkih škola i s mnoštvom osječkih institucija, 
  • obnova kalendara svake godine na što će nas svojim predavanjem o židovskom kalendaru podsjetiti Darko Fischer (bit će i predavanje o sinagogama u Hrvatskoj od kojih su neke obnovljene, a neke nisu i nikada neće biti), 
  • obnova obiteljskih sjećanja kroz predavanje Ljiljane Dobrovšak o izradi rodoslovlja, 
  • obnova u književnosti na koju će se osvrnuti Paula Rem tijekom književne večeri,
  •  obnova osobnih priča kroz Muzej osobnih priča, 
  • obnova dijaloga (ovoga puta kroz ples nacionalnih manjina)
  • obnova židovskih pjesama (pjesme su stare, a svaka nova izvedba, novi aranžman, je obnova 

 I u Izraelu i drugim zajednicama  sve je podležno ovogodišnjoj temi.

Pozivamo sve zainteresirane da potraže program na službenim stranicama Židovske općine Osijek www.zo-osijek.hr, na facebook stranici Mjeseca židovske kulture ili na plakatima koji će biti postavljeni po Osijeku i da se upoznaju s kulturom naroda koji je na ovom području tijekom godina ostavio duboki trag.