Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

1.11.2022. 11:11
Ljubljana
 


prenosimo 

Europski dani židovske kulture od samog su početka bili od posebne važnosti za Židovski kulturnicentar Ljubljana i svake su se godine pripremali s posebnom pažnjom.

Program su započeli 31. kolovoza i 1. rujna, kada je na ulici ispred centra izveden ulični performans, mini spektakl Židovski život u Ljubljani.

 Robert Waltl pripremio je scenarij i tekst zajedno s izuzetno plodnim slovenskim piscem i redateljem Vinkom Moederndorferom i objedinio ih u 8 slika. 
Predstavu je režirao izraelski redatelj Yonatan Esterkin. 

Predstava je nastala u koprodukciji s Yiddish teatrom iz Tel Aviva – u glumačkoj postavi su 3 glumca iz Izraela, 4 iz Slovenije i 5 glazbenika također iz Slovenije. Potom je 2. rujna Židovski kulturni centar iz Ljubljane otkrio spomen obilježje Stolperschwelle ispred bivše Tvornice šećera – Cukrarne za 150 židovskih izbjeglica, većinom iz Hrvatske, koji su tu boravili 1941. do deportacije u Italiju.

Toga je dana u njihovim prostorijama postavljena novasinagoga; program su vodili rabin Alexander Grodensky i kantor Nikola David.

 Navečer je organizirana posebna ceremonija Šabata.

Od 5. do 21. rujna održao se 8. Festival House of Others / Festival tolerancije koji predstavlja nekoliko filmova na temu holokausta, filmove iz Izraela i dijaspore, kao i nekoliko edukativnih programa za mlade, razna predavanja, kazalište predstave, koncert za odrasle.

 Program je vrlo bogat, a ove godine uključuje i nekoliko naših uspješnih kazališnih predstava kao što su Sedam sekundi vječnosti, Ptice svojevrsne.

U rujnu je Židovski kulturni centar Ljubljana tiskao i prvi slovensko-hebrejsko-engleski Kabbalat Shabat, prvi židovski molitvenik na slovenskom jeziku, na koji su iznimno ponosni.

I da zaokružimo sve, ove godine otvara se  i izložba Holokaust u Ljubljani.