Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

17.11.2022. 14:55
claims conference
 

Prenosimo sa WEB stranice Claims konferencije

NEW YORK, NY: September 15, 2022  — Today, at the invitation of the German Federal Minister of Finance, Mr. Christian Lindner, the Claims Conference will join German Chancellor Olaf Scholz and Israel’s Minister for Social Equality, Meirav Cohen, along with several hundred guests, to commemorate the 70th anniversary of the signing of the indemnification agreement making it possible for Holocaust survivors to receive a measure of justice —The Luxembourg Agreements.

 

“Ovaj povijesni događaj, 70. obljetnica potpisivanja Luksemburškihsporazuma, razlog je za obilježavanje i razmišljanje,” rekao je Gideon Taylor, predsjednik Claims Conference. “Istrebljenje europskih Židova od strane nacista ostavilo je užasnu prazninu, ne samo u svjetskom  židovstvu, već i u cijelom  čovječanstvu. Ovi su sporazumi postavili temelje za kompenzaciju i restituciju za preživjele koji su izgubili sve.  Oni  nastavljaju služiti kao temelj za tekuće pregovore u ime procijenjenih 280.000 preživjelih holokausta koji žive diljem svijeta.”

Dana 10. rujna 1952. u Gradskoj vijećnici Luksemburga sklopljeni su revolucionarni sporazumi o isplati odštete preživjelima od nacističkog progona tijekom Drugog svjetskog rata i Državi Izrael. Sporazumi su stvorili osnovu za sve kasnije naknade za nacističke progone.

Danas će tri strane potpisnice povijesnih sporazuma biti predstavljene na ceremoniji u Berlinu u Židovskom muzeju.  Njemački kancelar Olaf Scholz govorit će o važnosti sporazuma i posebnoj odgovornosti koju Njemačka nosi za prošlost, sadašnjost i budućnost. 

On je među ostalim kazao:" Isplate preživjelima i program kućne njege vrlo su nam bliski ali vidimo i sve veću važnost obrazovanja o holokaustu” ....

Na ovom događaju u Berlinu bit će objavljeni rezultati pregovora za sljedeća područja:

  • Hitne humanitarne isplate za 8 500 ukrajinskih preživjelih holokausta
  • povećanje od siječnja 2023. za  kućnu njegu  uglavnom se odnosi na povećanje  kućne njege u Izraelu
  • Treća godina dodatnih isplata dogovorena za Hardship  Fond 
  • Po prvi put je postignut sporazum o financiranju obrazovanja oholokaustu