Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

9.2.2023. 8:19
Bosna i Hercegovina
 
Prenosimo

Bosnia’s Jewish community is putting together an archive for an eventual museum

BY DAVID I. KLEIN FEBRUARY 8, 2023 

As their numbers dwindle, Bosnia’s Jewish community is creating an archive of Balkan Jewish history, including documents, photographs, artifacts and genealogies to preserve the Bosnian Jewish story.

The Jewish Community of Bosnia Herzegovina group acquired a 7,500 square foot space in downtown Sarajevo in the fall, with the hopes of turning the eventual archive into a museum.

Eli Tauber, 72, who has written several books on Bosnian Jewish culture and history, is leading the project.

“Our idea is to write the history of the Jewish people in Bosnia and Herzegovina,” Tauber told the Jewish Telegraphic Agency. “But this is not so easy, we are talking about 500 years of history and not just history but people, families and the destinies of all those people across 500 years.”

Today, at most 900 Jews live in Bosnia and Herzegovina, around 500 in the capital Sarajevo.... 

He said he hopes the archive — which is still at least two years away from completion — will help reconnect all those who left to the country they or their ancestors had come from.

“What is important is that at the end we will establish some computer program with family trees, for all those people who have their roots in Bosnia, and find all that they did,” Tauber said.

prijevod

Židovska zajednica u BiH priprema arhivu za eventualni muzej

DAVID I. KLEIN 8. VELJAČE 2023

Dok se njihov broj smanjuje, bosanska židovska zajednica stvara arhivu balkanske židovske povijesti, uključujući dokumente, fotografije, artefakte i genealogije kako bi sačuvala priču o bosanskim židovima.

Grupacija Židovske zajednice Bosne i Hercegovine jesenas je kupila prostor od 7.500 četvornih metara u središtu Sarajeva, s nadom da će eventualni arhiv pretvoriti u muzej.

Eli Tauber, 72, koji je napisao nekoliko knjiga o kulturi i povijesti bosanskih Židova, vodi projekt.

“Naša ideja je napisati povijest židovskog naroda u Bosni i Hercegovini”, rekao je Tauber za Jewish Telegraphic Agency. “Ali to nije tako lako, govorimo o 500 godina povijesti i ne samo povijesti nego o ljudima, obiteljima i sudbinama svih tih ljudi kroz 500 godina.”

Danas u Bosni i Hercegovini živi najviše 900 Židova, oko 500 u glavnom gradu Sarajevu. Ali prije Holokausta, Sarajevo je bilo oko 20% Židova i poznato kao "mali Jeruzalem" zbog raznih sinagoga, džamija i crkava - katoličkih i pravoslavnih - sve u neposrednoj blizini.

Sefardski Židovi su prvi put stigli u regiju za vrijeme Osmanskog Carstva, nakon što su pobjegli od španjolske inkvizicije. Židovi Aškenazi slijedili su primjer kada je to područje 1870-ih palo pod Austro-Ugarsku vlast.

Holokaust, koji su u zapadnoj Jugoslaviji provodile ustaše — brutalni nacistički marionetski režim — desetkovao je židovsku zajednicu u Bosni.

Manje od 40 godina kasnije, Bosanski rat, još jedan genocidni sukob koji je izbio tijekom raspada Jugoslavije 1990-ih, natjerao je mnoge od onih koji su ostali da emigriraju u Izrael i dalje.

Tauber je za projekt obilazio Balkan, radeći s državnim arhivima i sastajući se s potomcima bosanskih Židova u gradovima od Beograda do Beča i Budimpešte. "Upravo sam se prije nekoliko mjeseci vratio iz Beograda sa 7000 skeniranih slika", rekao je za JTA na nedavnom pozivu.

Rekao je kako se nada da će arhiva - do čijeg završetka je ostalo još najmanje dvije godine - pomoći ponovnom povezivanju svih onih koji su otišli u zemlju iz koje su došli oni ili njihovi preci.

Ono što je važno je da ćemo na kraju uspostaviti neki kompjuterski program sa porodičnim stablima, za sve one ljude koji vuku korijene iz Bosne, i pronaći sve ono što su oni radili, rekao je Tauber.