Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

1.5.2023. 10:33
Druženje u Selcima
 

Vratili smo se sa divnog druženja u Selcima. To je tradicionalno druženje osoba koje su preživjele Holokaust u programu Claims konferencije, koje smo organizirali već 15 puta. Većinu druženja smo organizirali u Opatiji, u hotelu Kristal, ali sada smo izabrali hotel "Katarinu" u Selcima, 

 jer smo tamo u vrijeme epidemije Corone bili zadovoljni. Hotel je moderan, udoban, osoblje ljubazno i uslužno, hrana obilna i odlična a imali smo sreću i s vremenom. 


Druženje je ovog puta bilo posebno jer nas jeposjetio novi izraelski ambasador 

a došli su nam visoki službenici Claims konferencije za gotovo cijelo vrijeme programa.  Osigurati smo košer hranu za njih što je posebno dopremljeno iz Zagreba . 


Tek smo kasnije saznali razloge njihova dolaska - mi smo izabrani između oko 500 drugih organizacija koje sudjeluju po svijetu u programu Claimsa " Cafe Europe" jer su smatrali da je naš program najbolji i da najviše odgovara populaciji preživjelih. 
Zbog toga  su angažirali posebnog snimatelja iz Berlina koji je snimao cijeli naš program i napravio brojne intervjue te će taj video biti prikazan na slijedećoj sjednici glavnog odbora Claimsa i konferenciji.

Tu nam je naša Ana Hermanović , koja uspješno surađuje s Claimsom na socijalnim programima,  mnogo pomogla u prijevodima i kontaktima. Posebno nam je drago da nam je došao naš novi  ljubazni tajnik Z. Ferber i da se upoznao s programom i onima koji ga odobravaju i financiraju.
Iako nismo ranije znali razloge njihova dolaska mi smo postavili i ovaj puta poznate aktivnosti  rekreacije i kulture,  adaptirane dobi i zdravstvenom statusu osoba koje su preživjele holokaust od kojih neki zbog zdravlja ovaj puta nisu mogli sudjelovati.


Žao nam je da nas je  naša predsjednica Ženske sekcije  Fanika- Zeit Grgurić tako naglo ostavila jer smo s njom razgovarali  (i to večer uoči njene iznenadne smrti) da ćemo u Selcima  dogovoriti suradnju i neke zajedničke akcije.


U našem programu uvijek je važna gimnastika i rekreacija jer je većina preživjelih vezana uz svoju kuću i manje se kreće. Tu smo naviku uspjeli organizirati  i nakon druženja  te smo  sada  organizirali dva puta tjedno (prije u općini) gimnastiku preko interneta (Zooma) s vrlo dobrom Nikolinom Lisicom.

Tradicionalno imamo u programu dva izleta- ovaj puta za  Senj i Rab , uz vožnju brodom, te posjet jednom memorijalu- ovaj puta nekadašnjem logoru Kampor. To je bilo posebno emocionalno za one koji za vrijeme Holocausta tamo boravili. Na izletima nastojimo ponudili tradicionalni ručak u tom mjestu, npr. poznatu Rabsku tortu i izvrsnu ribu.

Imali smo divno predavanje profesora Heimera  koji je preveo stare židovske pjesme i balade i skoro smo se rasplakali.


 Slušali smo stare i nove snimke koje je pomogao projicirati naš Siniša Jurica i  sjećali se naših mladih dana i događaja.

Bila je promocija nove knjige Melite Švob: Židovi u Hrvatskoj - demografska i povijesna istraživanja" koja je štampana na engleskom jeziku pa je i promocija bila na engleskom (zbog gostiju), ali smo tekstove na "Slajdovima" napisali hrvatski tako da su mogli svi pratiti promociju. 


Promotor je bila Sanja Tabaković,  voditelj ŠOA akademije s kojom preživjeli holokausta  i Cendo uspješno surađuje na edukaciji o Holokaustu. 
Našim članovima koji su iz drugih općina ( Osijeka, Splita i Rijeke) smo podijelili knjige, a "Claimsovcima"  smo  darovali cijeli paket najnovijih knjiga, albume slika te video snimke iz ranijih druženja koje je godinama snimao i reproducirao naš Siniša 


No večeri su nam bile burne jer smo doveli orkestar  Štern iz Osijeka (koji je već mnogo puta bio na našim druženjima) i koji je "razvalio" tako da su gotovo  svi plesali i pjevali, uključujući i naše goste. Među njima je bila i ljubazna članica  "Menore" rabina Pinija , gospođa Simić, koja nam je mnogo pomogla oko košer hrane.

Kao uvijek "kruna" susreta je  bila šabatna večera uz rabina Luciana, košer vino (poklon  ŽOZ-a), Hale 
pripremljene od naše Bibe,  uz svijeće u svečano ukrašenoj "našoj" prostoriji zahvaljujući  trudu Marije  i njene ekipe Nikoline i Renate.
Ovaj puta nije mogao doći naš predsjednik dr. Kraus koji je uvijek otvarao druženja  i promocije, jer je bio zauzet službenom obavezom prisustvovanja inauguraciji novog kardinala. 
Zahvaljujemo svima koji su pomogli, koji su učestvovali i koji će sudjelovati u programima koje pripremamo tokom godine.