Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

18.5.2023. 23:41
Posjet Subotici
 
Primili smo od Mr.sc. Narcise Potežice "izvještaj" o boravku Ženske sekcije Židovske općine Zagreb u Subotici:

Poštovana gospođo dr Melita Švob.

Šaljem Vam - Informaciju o sudjelovanju ženskih sekcija židovskih općina ex Yu u SUBOTICI na Međunarodnom susretu članica ženskih sekcija s prostora bivše Jugoslavije od 12.-14. svibnja 2023.

Na Međunarodnom susretu ženskih sekcija židovskih općina sa prostora bivše Jugoslavije sudjelovale su članice Ženske sekcije Židovske općine Zagreb  (što je pokojna predsjednica Fanika Zeit-Grgurić organizirala) pa je u petak, 12. svibnja 2023. otputovalo naših 9 članica na čelu s novom predsjednicom Milanom Haraminom.

Poslije sedmosatnog puta autobusom smješteni smo u Hotelu Forum  i u 17 sati krenuli  na okupljanje učesnica u Jevrejsku općinu Subotica.

U 19 sati održan je Kabalat Šabat u prekrasnoj subotičkoj sinagogi koja je jedna od najljepših sinagoga u stilu mađarske secesije a unutrašnjost je novoobnovljena i restaurirana.

Poslije službe uslijedila je šabatna večera uz ugodno druženje.

U subotu, 13. svibnja, ujutro,  krenuli smo autobusom do jezera Palić, i  poslije kavice u slikovitoj zgradi nekadašnjeg „Ženskog štranda” (kupališta),  sada restorana na jezeru,  otišli smo autobusom na Salaš Jelen gdje je bio svečani ručak za sve učesnike ovog Međunarodnog susreta.

Uz muziku tamburaša i bogat ručak središnji događaj bilo je predavanje  o dugogodišnjem djelovanju Ruže Lazović, koja je preko tri desetljeća doprinosila svojim radom i pomoći  uspješnom djelovanju Ženske sekcije JOS u Subotici.

Kasno popodnevno doba iskoristili smo za obilazak centra Subotice gdje dominiraju Gradska kuća (vijećnica), Narodno pozorište i Gradska knjižnica s dvije fontane.

Neki od nas su posjetili Muzej porculana koji nas je iznenadio odličnim vodstvom i bogatom zbirkom porculanskih predmeta.

Prema ranijem programu tu večer su  trebali biti jazz koncert i  Noć muzeja 2023. ali zbog dana žalosti u Srbiji otkazane su sve manifestacije kao čin sućuti s obiteljima ubijenih učenika.



Ipak je organiziran alternativan program u prostorijama  Židovske općine pa je subotnja večer završila uspješnim koncertom izvrsnog Nikole Saračanina koji je sve oduševio repertoarom i interpretacijom najpoznatijih židovskih pjesama.U nedjelju, 14. ujutro u 10 sati je održano predavanje dr Margarete Bašaragin „Znamenite Jevrejke Subotice” o Židovkama koje su se rodile ili živjele i djelovale u Subotici,kao znanstvenice, ili se istakle u borbi za ženska prava, bile učesnice NOB-ili novinarke, spisateljice te humanitarke  pa je o njima čak napisano više knjiga.

Poslije predavanja ručkom u 12 sati je završen Međunarodni susret ženskih sekcija židovskih općina bivše Jugoslavije.

 Iako se naš put odužio zbog prelaska granice i radova na cesti pred Zagrebom,  te zbog trodnevnog napora,  ostala je zahvalnost da smo pozvani i ostvarili odlazak u lijepi grad Suboticu, vidjeli jednu od tri najljepše sinagoge na svijetu, a iznad svega doživjeli srdačnost i gostoljubivost domaćina, te prisustvovali oproštajnoj proslavi dugogodišnje aktivnosti  Subotičanke Ruže Lazović.

Zahvaljujemo gospođi Potežici na prilogu