Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

19.5.2023. 12:04
Šolet
 
U Novom Sadu organiziran je tradicionalmi susret zajednica ex Jugoslavije jednostavno nazvan "šolet" iako se radi o mnogo značajnijem i širem programu za oko 340-350 učesnika iz Zagreba, Splita, Osijeka, Frankfurta,Sarajeva, Natanije, Pariza, Skoplja, Zrenjanina, Subotice, Sombora, Pančeva, Rijeke...

Goste je pozdravio predsjednik Židovske općine Novi Sad Mirko Štark, koji je ispričao i povijest nastanka "šoleta"  kojeg je priređivao Ruben Dajč... 

Svirao je popularni "Loli Pop bend". Prof. dr. Vojin Šenk je predstavio projekt "Najbolja tehnološka inovacija" na kojem su mladi predstavili ( uz asistenciju Farkaš Ibolja), svoje inovacije. Moglo se degustirati sireve, maslace s ljekovitim biljem, "Energy Boom" Primed proizvode itd. 

Sve je "razgalio" Klezmer sastav "Kol Šel K' Fir" ( Zov mladog lava) pod vodstvom Leona Kajona. Sudjelovao je i novosadski židovski zbor Hašira ( dirigentkinja Vesna Kesić) sa specijalnim gostom Rafaelom Raša Kamhijem koji je stigao iz Pariza i uz gitaru podsjetio na zajedničke mlade dane i ljetovanja.

No osim uspješnog  umjetničkog programa izvrsni šolet i štrudle s makom upotpunile su ovaj izvanredno organizirani susret starih prijatelja na kojem je sudjelovala i Ženska sekcija Zagreba.