Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

4.7.2023. 11:06
Estonija
 
June 14 marked the 82nd anniversary of the first mass deportation from Estonia.


Over 10,000 people were herded into freight wagons and taken thousands of kilometers from their homeland to Siberia. Women and children were sent to the settlement, and most of the men were sent to camps.


Over 400 Jews were among those expelled. Not everyone was able to return after being released. 101 people forever remained lying in a foreign land. Their names are carved on a memorial stone at the Rahumäe Jewish Cemetery.


A memorial rally was held at the monument to the victims, at the Jewish cemetery in Rahumäe, organised by members of the Jewish Community of Estonia Avi Dobrysh and Eduard Klas. They shared with the audience their memories and memories of their relatives who survived this terrible time.

P rijevod

Dana 14. lipnja obilježena je 82. godišnjica prve masovne deportacije iz Estonije.

Više od 10.000 ljudi strpano je u teretne vagone i odvedeno tisućama kilometara iz domovine u Sibir. Žene i djeca su poslani u naselje, a većina muškaraca u logore.

Među protjeranima bilo je preko 400 Židova. Nisu se svi uspjeli vratiti nakon što su pušteni. 101 osoba zauvijek je ostala ležati u tuđini. Njihova su imena uklesana na spomen kamenu na židovskom groblju Rahumäe.

Kod spomenika žrtvama, na židovskom groblju u Rahumäeu, održan je memorijalni skup u organizaciji članova Židovske zajednice Estonije Avi Dobrysh i Eduard Klas. S publikom su podijelili svoja sjećanja i sjećanja na svoje rođake koji su preživjeli ovo strašno vrijeme.