Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

25.7.2010. 14:18
Posjeta predsjednika Izraela Shimona Peresa Jasenovcu
 

Prenosimo  iz www.vijesti hr

Peres u Jasenovcu


HRVATSKI predsjednik je s izraelskim posjetio Memorijalni centar Jasenovac, gdje su dva državnika obišla muzej i položila vijence te izmolila židovsku molitvu za mrtve.

Shimon Peres, kojemu je ovo treći dan posjeta Hrvatskoj, tom je prilikom dao i kratku izjavu, rekavši kako je Jasenovac logor drukčiji od svih ostalih, jer su žrtve tamo ubijana na mučke načine, noževima i čekićima. Hrvatski čuvari u Jasenovcu bili su u većoj mjeri brutalni nego što su njemački čuvari u svojim logorima bili organizirani, rekao je Peres. Zbog toga je Jasenovac bio izraz posebnog sadizma, a u takvom okruženju uopće nije važno je li tamo poubijano 100.000 ljudi ili samo jedna osoba.

Peres je iskoristio priliku i povezati cijelu priču s iranskim predsjednikom Mahmoudom Ahmadinedžadom i njegovim poricanjem holokausta. "Volio bih ga vidjeti ovdje. Pitam se zašto poriče holokaust. Da bi dopustio legitimitet nastavku ubijanja", rekao je.

Ivo Josipović pridružio se svom izraelskom kolegi, rekavši kako je prošlost s kojom se moramo suočiti bila teška i bolna, ali da iz nje moramo izvući pouke.
"U Jasenovcu su zločinačke ustaške vlasti pogubile brojne Srbe, Židove, Rome i Hrvate samo zato što su bili drugačiji", rekao je Josipović, ali i naglasio kako je antifašistički pokret u Hrvatskoj bio jedan od najjačih u Europi.

Peres je jučer rekao kako Izraelci "Hrvatsku trebaju gledati kao prijateljsku zemlju, a tako trebaju gledati i na Hrvate. Izraelci također trebaju imati veliko poštovanje prema hrvatskom narodu i prema njihovoj odluci da ne ponove tragedije povijesti, da uvedu novi način života i nade".

Posjet Peresa Hrvatskoj još je jedan korak prema "pranju" hrvatskog imidža u Izraelu, koji nije baš bajan. Vodeća konzervativna novina, Jerusalem Post, navela je kako je Hrvatska "bila pronacistička zemlja tijekom Drugog svjetskog rata, a kad je dobila nezavisnost u 90-ima, ponovno je izražavala simpatije prema tom povijesnom dobu, zbog čega je Izrael nije priznao sve do 1997. godine. Od 2000. godine se hrvatska Vlada odrekla fašizma, a Peresov prethodnik, Moshe Katsav, posjetio je Hrvatsku 2001. godine".

Dugačak članak o Peresovom posjetu Jasenovcu napravio je i AFP, a taj je članak objavljen čak i u utjecajnom američkom listu Washington Post. Tamo se objašnjava kako "Jasenovac, najgori od oko 40 logora u Hrvatskoj, nije imao plinsku komoru. Zatvorenici, među njima i starci i djeca, ubijani su pištoljima, noževima i maljevima. Mnogi su bili mučeni ili su umrli od gladi. Oko 30.000 Židova umrlo je u Hrvatskoj tijekom rata, što je veći dio židovske populacije koja je živjela u toj zemlji prije rata".

"Izrael nije bio u dobrim odnosima s Hrvatskom tijekom 90-ih i odgodio je priznanje nezavisnosti sve do 1997. godine jer je hrvatska Vlada bila blagonaklona prema režimu iz Drugog svjetskog rata, a bivši predsjednik Franjo Tuđman je umanjivao zločine fašista.

Od 2000. godine, prozapadne vlade u Hrvatskoj otvoreno su se odrekle fašizma, a bivši predsjednik Stipe Mesić se tijekom posjeta Izraelu 2001. godine ispričao za hrvatske zločine", dodaje se.

u prilogu i članak iz Jerusalem Posta

  

Naziv dokumenta (Document name)Tip (Type)Download
članakmht999 Kb