Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

10.8.2023. 16:31
in memoriam Ruth Dajč
 
In memoriam Ruth Dajč

Napustila nas je naša draga Ruth  i njom je nestao i dio naše povijesti , dio našeg identiteta.   Kao socijalni radnik u Židovskoj općini Zagreb bila je duša općine i rame za plakanje. Njezin rad su posebno cijenili, radila je ankete za cijelu Jugoslaviju, dala je neprocijenjeni doprinos u vrijeme kada nam je bilo najpotrebnije.



Njena životna priča je posebna, njena vitalnost i humanost nezaboravne.

Ruth se rodila u Zagrebu 1926. godine od Isaka Perla i majke Marte Hiršl.     II. svjetski rat ju je zatekao u dobi od 14 godina kada je cijela obitelj stradala – brat je poginuo, tata je bio u Jasenovcu, majku su uhapsili , a ona je bježala- noću je spavala u četrdesetak kuća, a po  danu sakrivala u Petrovoj crkvi gdje su je prihvatili i odveli kardinalu Stepincu na Kaptol. Tamo su je primili,  ali je već 1942. morala ići dalje- bila je kućna pomoćnica, pohađala medicinsku školi i radila u domu za nezbrinuti djecu.

Udala se 1945. za Kamila Lipovšeka koji je kasnije emigrirao. S majkom , koja je uspjela preživjeti, nisu mogli ostati u Zagrebu jer im je stan bio „zauzet“ te su se preselile u Bjelovar gdje je otac prije rata imao tvornicu čarapa , radila je u tvornici koju su ponovno oduzeli, čak su joj sudili, bila je trudna , a muž ju je napustio.

Godine 1950. s malom kćerkicom otišla je u Izrael, služila vojsku i udala se. Nakon četiri godine vratila se u Zagreb, završila studij socijalnog rada i radila do mirovine u Židovskoj općini Zagreb.

Sjetimo se Ruth sa zahvalnošću.