Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

19.9.2023. 11:27
Finska
 
September 1, 2023  iz Europskog Židovskog Kongresa

The government of Finland agreed on a policy to combat racism and Holocaust denial.

The governing coalition’s parties agreed on the content of a statement submitted to the Finnish parliament that calls for “non-discrimination in Finnish society,” according to a press release, and for new legislation to work toward that goal.

“Acts motivated by hate against Jews, Muslims, Christians and other religious groups will be prevented and Holocaust denial will be criminalized,” the release says, adding that the government would also explore “the possibility of criminalizing the use of at least Nazi and Communist symbols to promote ideology.”

Finski ministar gospodarstva, Vilhelm Junnila, bio je prisiljen podnijeti ostavku nakon što je komentirao naciste.

Junnila, član desničarske populističke Finske stranke, našao se na udaru kritika u finskim medijima jer je prisustvovao događaju krajnje desnice 2019., koji je povezan s neonacistima.

Šalio se i na račun nacizma - pozivajući se na broj 88, koji se koristi kao krajnje desni simbol za "Heil Hitler" jer je H osmo slovo abecede.

Junnilina ostavka dolazi nakon samo 10 dana na dužnosti i nakon što je jedva preživio glasovanje o povjerenju. Ispričao se i odstupio u petak.

“U potpunosti osuđujem holokaust, antisemitizam i sva antisemitska djela”, rekao je na Twitteru 22. lipnja.

There is no room for racism in Finland. Political decision-makers must set an example in building a safe and equal society, and we need all of society to take part,” said Prime Minister Petteri Orpo.

Prijevod

Finska vlada dogovorila je politiku borbe protiv rasizma i poricanja holokausta.

Stranke vladajuće koalicije složile su se oko sadržaja izjave podnesene finskom parlamentu u kojoj se poziva na "nediskriminaciju u finskom društvu", navodi se u priopćenju za tisak, te  o novom zakonu koji će djelovati prema tom cilju.

"Djela motivirana mržnjom protiv Židova, muslimana, kršćana i drugih vjerskih skupina bit će spriječena, a poricanje holokausta bit će kriminalizirano", navodi se u priopćenju, dodajući da će vlada također istražiti "mogućnost kriminaliziranja korištenja  nacističkih i komunističkih simbola za promicanje ideologije.”

“U Finskoj nema mjesta za rasizam. Politički donositelji odluka moraju dati primjer u izgradnji sigurnog i ravnopravnog društva, a potrebno je da cijelo društvo u tome sudjeluje”, rekao je premijer Petteri Orpo.

“There is no room for racism in Finland. Political decision-makers must set an example in building a safe and equal society, and we need all of society to take part,” said Prime Minister Petteri Orpo.

Još o Finskoj

Finski ministar gospodarstva, Vilhelm Junnila, bio je prisiljen podnijeti ostavku nakon što je komentirao naciste.....

Junnilina ostavka dolazi nakon samo 10 dana na dužnosti i nakon što je jedva preživio glasovanje o povjerenju. Ispričao se i odstupio u petak.