Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

19.9.2023. 20:39
zdrava hrana
 

prenosimo iz  The Jerusalem Post

 

Discover the top 5 vegetables for a healthy gut.  Explore the latest research on gut health and discover  t he best foods rich in prebiotics and probiotics.

prijevod  

Dakle, koja hrana sadrži najviše prebiotika?

U svojoj su istrazi istraživači konzultirali prethodno objavljena znanstvena otkrića kako bi procijenili sadržaj prebiotika u više od 8000 namirnica katalogiziranih u Bazi podataka o hrani i prehrani za istraživanje prehrane, pouzdanom izvoru znanstvene zajednice.

Utvrđeno je da više od jedne trećine tih namirnica sadrži prebiotike, a prednjače listovi maslačka, artičoke iz Jeruzalema, češnjak, poriluk i luk. Ovo povrće imalo je količine prebiotika u rasponu od približno 100 do 240 miligrama po gramu hrane (mg/g).

Suprotno tome, artikli poput pšenice rangirani su niže na ljestvici prebiotika. Namirnice s minimalnim ili nikakvim sadržajem prebiotika uključuju mliječne proizvode, jaja, ulja i meso.

Što se tiče preporučenog dnevnog unosa prebiotika, dok većina prehrambenih smjernica trenutno ne navodi točnu količinu, Međunarodna znanstvena udruga za probiotike i prebiotike (ISAPP) preporučuje dnevnu konzumaciju od 5 grama. Preporučeni dnevni unos vlakana iznosi 28 grama za dijetu od 2000 kalorija.

"To meet the minimum 5-gram prebiotic intake, individuals can include foods like half a small onion or one small onion, six to seven cloves of garlic, a quarter of a medium leek, half a cup of dandelion greens, or a quarter of a Jerusalem artichoke in their diet".

Kako bi zadovoljili minimalni unos od 5 grama prebiotika, pojedinci mogu uključiti u  hranu  pola  glavice luka ili jednu malu glavicu luka, šest do sedam češnjeva češnjaka, četvrtinu srednjeg poriluka, pola šalice listova maslačka ili četvrtinu Jeruzalemske artičoke u svoju  prehranu.

PRIJEVOD

Autorica studije Jennifer DiNoia, profesorica  na Sveučilištu William Paterson, objasnila je da su voće i povrće  snažno povezani sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, neurodegenerativne  bolesti i određene vrste raka.

Kada je riječ o povrću i voću, najzdravije  su crvena paprika, bundeva, rajčica, limun i  jagoda.(  red pepper, pumpkin, tomato, lemon, and strawberry.)

Zanimljivo je da je studija također visoko rangirala drugo povrće, poput špinata, brokule, peršina i zelene salate.( spinach, broccoli, parsley and romaine lettuce) 

Izvanredne  su zdravstvene dobrobiti  od  potočarke  ( Watercress ) . Potočarka se može pohvaliti s dva ključna sastojka: vitaminom C  i vitaminom K. koje ima u izobilju u ovom zelenom lišću i nudi široku lepezu zdravstvenih prednosti.

Vitamin C je poznat po svojoj ulozi u podršci imunološkom sustavu, ali također pridonosi proizvodnji kolagena, pomaže u apsorpciji željeza, olakšava metabolizam proteina i djeluje kao antioksidativni zaštitnik.