Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

3.6.2024. 12:04
Đakovo
 

I ove godine održati će se komemoracija na Židovskom groblju u Đakovu. 

Židovska općina Osijek poziva Vas na Komemoraciju u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora Đakovo. Prigodni program uz polaganje vijenaca održat će se u nedjelju, 9. lipnja 2024. godine s početkom u 11.00 sati na Židovskom groblju u Đakovu.  Pozivamo Vas i na zajednički ručak od 13.00 sati u Đakovu. 

Zainteresirane za odlazak na Komemoraciju molimo da se prijave u Ured ŽOZ-a do četvrtka, 6. lipnja 2024. do 14.00 sati.




Logor Đakovo je osnovan 1941. godine i bio je prvotno smješten u praznom mlinu "Cereale" u Đakovu  koji je adaptirala Židovska općina u Osijeku za smještaj židovskih žena i djece (do 14 godina) iz Sarajeva.

O logoru se najprije brinula Židovska općina u Osijeku,

 

Prvi transport sa 1.197 žena i djece krenuo je 1.12. 1941. iz Sarajeva i stigao je najprije u Slavonski brod gdje su članovi Židovske općine priredili hranu, odjeću itd. U logor Đakovo su  stigli  5.12.1941.  Novi transport iz Sarajeva sa oko 800 Židova je krenulo 23.12.1941, ali su iz njega izdvojeni muškarci  u logor Jasenovac), a ostali su otpremljeni u Đakovo  u koji su poslani i Židovi iz Hrvatske (Slavonska Požega i Slavonski Brod). 


Logor je prihvatio  i transport od 833 žene i 233 djece iz logora Stara Gradiška (26.II.1942) koji su bolovali od tifusa . Zatočenici iz transporta iz Stare Gradiške su bolovali od tifusa i to je izazvalo zarazu u cijelom logoru od koje se razboljelo 663 logoraša a 229 je preboljelo)


  Grobovi stradalih u logoru Đakovo, najviše djece označeni sa pločicama sa   imenima i podacima - jedinstveni u Europi. Kasnije su  već oštećene pločice   zamijenjene novima. 


Logor su 29.3.1942 preuzeli Ustaše i počeo je strašan teror, umiranje, izgladnjivanje,  iako je ŽO Osijek i nadalje nastojala pomoći. Ukupno je umrlo od bolesti i mučenja 569 logoraša, čiji su grobovi i imena sačuvani zahvaljujući tadašnjem grobaru Stjepanu Kolbu , koji je nakon rata proglašen pravednikom. 

 

Logor je likvidiran već u lipnju 1942. i preživjeli zatočenici su u nekoliko transporta odvedeni u druge logore (Jasenovac, Auschwitz) gdje su ubijeni.

 

  Na komemoraciji, preživjela djeca iz logora Đakovo i predstavnik Osijeka 


Iz logora se uspjelo izvući  grupu od pedesetak djece, koja su smještena kod židovskih obitelji u Osijeku i okolini, ali su i oni najčešće stradali zajedno sa udomiteljima. Spasilo se samo nekoliko djece i trudnica (časne sestre Sv.križa u Đakovu)

 

Na komemoraciju  na groblju i Spomen-ploču  dolaze  članovi židovskih općina iz Hrvatskei Bosne i Hercegovine i drugih krajeva,