Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

18.6.2024. 10:21
Čitateljski klub
 


Primili smo pismo od Mr.sc. Narcise Potežice, voditeljice Čitateljskog kluba Ženske sekcije Židovske općine Zagreb, koje u cijelosti prenosimo:

draga  dr.Melita Švob

Šaljem Vam informaciju da je u ponedjeljak 3.lipnja ove godine u 17 sati u Klubu Židovske općine Zagreb održana proslava 10.godišnjice uspješnog djelovanja Čitateljskog kluba ŽOZ-a,

Ovom prigodom i Vama zahvaljujem na podršci jer ste bili jedan od inicijatora da se taj klub osnuje koji bi okupljao članice Ženske sekcije.

Ti su susreti bili uvijek uz razgovor o novim knjigama židovskih, najčešće izraelskih pisaca ili romana u kojima su židovske teme, često o Holokaustu ili životu u suvremenom Izraelu.


Od 7.svibnja 2014. do 3.lipnja 2024. godine održano je 86 sastanaka Čitateljskog kluba (od toga jedna promocija u Domu zaklade L.Schwarz). Svaki mjesec je organiziran susret uz predstavljanje knjiga, a bilo je nekoliko promocija novih knjiga uz posebne goste kao Mila Ajzenštajn Stojić, Miro Gavran, Sonja Smolec, Rajko Grlić i ovaj put Sonja Makek prevoditeljica hebrejskog jezika koja je predstavila dvije izraelske pjesnikinje.



Na proslavi godišnjice se okupilo 35 članica  te je u uvodu  voditeljica Čitateljskog kluba Narcisa Potežica pročitala čestitku dr.Ognjena Krausa, predsjednika ŽOZ-a, a naš  rabin Luciano Prelević,  koji je došao,   zaželio je  da se za tri godine ponovno održi proslava „rođendana“ uz tradicionalne torte.

Novi susret Kluba se planira poslije ljetne stanke, i biti će,  zbog blagdana Roš Hašana i Jom Kipura,   tek u ponedjeljak 4. studenog. Preporučamo   da ( tko do sada nije) se pročita knjige: Noa Tishby:"Izrael: jednostavan vodič kroz najnevraćeniju zemlju na svijetu" i Autobiografski roman Roberta Badintera "Idiss", poznatog pravnika i političara židovskog porijekla  u kojem je opisao svoju baku ( zanimljivo i dirljivo štivo)

Hvala svima na dosadašnjim dolascima i dobrim čestitkama sa željom da se ostvare naši daljnji susreti

Mr.sc. Narcisa Potežica, 
voditeljica Čitateljskog kluba

Iako nisam bila u mogućnosti doći na ovaj značajni jubilej, čestitam voditeljici na iznimnoj aktivnosti, poduzetnosti, upornosti i strpljivosti da osnuje i održi toliko potrebnu kulturnu aktivnost (pogotovo jer sada nemamo knjižnicu) koja je  uvijek bila tradicija židovskih zajednica .

Ovo je prilika da se zahvalim Mr.sc. Narcisi Potežici za dugogodišnju suradnju i sudjelovanje na druženjima osoba koje su preživjele Holokaust - u okviru programa Cafe Europe Claims konferencije  koji se održavaju već 15. godina u Opatiji i sada u Selcima.