Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

20.8.2010. 21:35
ZAVRŠENA JE MEĐUNARODNA KONFERENCIJA U DUBROVNIKU
 

U Dubrovniku , u Centru za Mediteranske Studije Sveučilišta u Zagrebu , održana je (17.-19.kolovoz) 8. međunarodna konferencija "Social and cultural history of the Jews on the Eastern Adriatic coast"  ovaj puta sa sa temom "Magic and medicine".

Na svečanom otvorenju bili su predstavnici Univerziteta, grada Dubrovnika, izraelski ambasador, predsjednica ŽO Dubrovnik, Rabin Prelević i predstavnici institucija.

U besprijekornoj organizaciji direktorice  mr.sc Ivane Burđelez,  sudjelovalo je 35 istraživača iz Engleske, Francuske, Italije, Španjolske, Portugala, Turske, Izraela, Beograda i Zagreba. Vjerujem da bi mogli imati i više sudionika iz Hrvatske i drugih država ex-Jugoslavije, što bi omogućilo suradnju sa tako eminentim istraživačima židovske kulture.

U organizaciji konferencije su sudjelovali "Moshe David Gaon Center for Ladino Culture" (Ben Gurion University, Negev, Israel) i Otoman-Turkish Sephardic Culture Research Center ( Istambul, Turska), koji  u posljednje vrijeme sudjeluju i u razmjeni  istraživača i organiziranju i drugih simpozija i štampanju publikacija.

Židovska općina u Dubrovniku, na čelu sa predsjednicom prof.dr. Sabrinom Horović, priredila je posjet starom židovskom groblju, sa spomenicima koji datiraju još iz početaka osnivanja Židovske općine u Dubrovniku.

Posjetili smo i dubrovačku sinagogu koja je druga najstarija sinagoga u Evropi koja je još u funkciji . Ta je sinagoga bila granatirana u ratu 90-tih, ali je obnovljena i nezaobilazno mjesto posjete brojnih turista. Uz sinagogu je i židovski muzej, jedini u Hrvatskoj , sa izvanrednom postavom originalnih sakralnih predmeta i dokumenata iz poznatog Dubrovačkog arhiva. 

 Posljednjeg dana konferencije organizirana je služba u sinagogi te šabat sa rabinom Lucianom Moše Prelevićem.

I ovaj puta se pojavio problem prijevoda predavanja, te je zaključeno da  treba za slijedeću konferenciju prirediti cjelokupni tekst predavanja na engleskom jeziku (a ne samo summary).

 I ovaj puta će biti štampani radovi , a  dobili smo knjigu "El Prezente-Studies in Sephardic Culture: Gender and Identity" sa radovima konferencije  iz 2008, a i brojne druge materijale.

Naš je Istraživački i dokumentacijski centar "Cendo" sudjelovao sa radom : Melita Švob, Ana Hermanović i Mateja Gospodinović "Jewish doctors in Croatia during the centuries". U tom su predavanju prikazani brojni dokumenti i radovi koji svjedoče o aktivnostima židovskih doktora tokom stoljeća u Hrvatskoj- od prvih dana,  kada su bili jedini  prihvaćeni Židovi , do vremena kada je to bilo jedno od glavnih i najpoštovanijih židovskih zanimanja- do danas kada su židovski liječnici veoma aktivni u zajednicama i čak predsjednici  četiri od 10 židovskih općina u Hrvatskoj.

Predavanje se nalazi u rubrici "Publikacije i istraživanja" na ovoj WEB stranici, a cijeli rad će biti štampan.

Posjetila sam i poznati Državni arhiv u Dubrovniku i sa direktorom Ivanom Verierom dogovorila suradnju i razmjenu materijala. Dubrovački arhiv čuva dragocjenu građu ne samo Duvrovnika od njegovog nastanka kroz burnu prošlost i aktivnost Dubrovačke republike, već i dokumente šireg prostora  - Otomanskog carstva i mediteranskih zemalja.

Dobro je posjećen i primljen nastup naše plesne grupe  iz zagrebačke Židovske općine "Or Hashemesh" sa voditeljicom Nedom Wiezler koji je održan u poznatoj palači Sponza.  

Na konferenciji je održana komemoracija, bolje rečeno sjećanje, na Ženi Lebl, kojoj su prisustvovale  sve tri generacije obitelji.

U Dormitoriju,  bio je odličan smještaj, usluge ureda izvanredne, doručak i kave, ručkovi u restoranu Mimoza, a na kraju odlična večera u restoranu Dubravka, kojoj je prisustvovalo preko 50 "učesnika" od 5 do 85 godina- to može organizirati samo  Ivana  Burđelez.

Dubrovnik je tako specijalan grad,  da ga ne mogu pokvariti ni  nebrojeni restorani , jednolična ponuda suvenira i nepregledna masa turista koja trči za svojim "gajdovima".

 

 

  

Naziv dokumenta (Document name)Tip (Type)Download
program konferencijertf25 Kb