Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

24.8.2010. 0:14
Jevrejski glas, Sarajevo, juli 2010
 

Ovaj broj Jevrejskog glasa, uz uobičajene rubrike i pregledne članke donosi  i nešto novo: "Pisma Haimu Altarcu in koncentracionih logora u Drugom svjetskom ratu".

Autorice su Sandra Biletić i Amira Hujdur iz Arhiva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, koje na dvadesetak stranica donose sadržaje 216 pisama koja su slali apotekaru mr.ph Haimu Altaracu u Varešu židovski zatočenici koncentracijskih logora Jasenovac, Đakovo, Stara Gradiška, Lepoglava, Gornja Reka, Lopud te iz sabirnih centara NDH .

On je bio jedan od rijetkih Židova koji su preživjeli Holokaust u svojem gradu, ali je cijelo vrijeme nesebično pomagao zatočenike te slao pomoć u lijekovima, opremi i instrumentima na "Oslobođeni teritorij". Umro je 1962. godine i sahranjen u Sarajevu uz velike počasti i zahvale.

Ovaj izvanredni članak kao i pozivi Eli Taubera-Lela  ( glavnog uredika) za sakupljanje građe za Istraživačko-dokumentacioni centar, njegovo organiziranje izložbe "Kada su komšije bili ljudi" u Holokaust muzeju u Oslu,  te priprema knjige "Jevrejska periodika u Bosni i Hercegovini" iz koje je jedan dio publiciran u Jevrejskom glasu, svjedoči o vrlo ozbiljnim promjenama u odnosu prema povijesti i tradiciji Židova u BiH.

Za pozdraviti je i "Izvještaj o radu Jevrejske opštine i la Benevolencije u 2009-2010.godini" predsjednika Borisa Komžemjakina, a članak prenesen iz Guardijana " Građanin Sarajeva isključen zato što je Jevrej" govori o Domu naroda Parlamenta BIH,  u kojemu članovi mogu biti samo Bošnjaci,Srbi i Hrvati, a ostale nacionalne zajednice (Jevreji Jakob Finci) su isključeni.

Ima još interesantnih priloga i izvještaja koje je vrijedno pročitati.