Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

27.9.2010. 22:18
Svjetska organizacija Holokaust preživjelih nam šalje
 

Članovima Izvršnog odbora Svjetske organizacije poslan je članak iz "Jewish Ideas daily" od Elliota Jagera "Rebranding Poland"- o novom pogledu na Poljsku.

Vjerojatno je to povezano sa organizacijom, slijedeće godine, u Varšavi Svjetske konferencije Holokaust preživjelih,  a u Americi živi (i vrlo su aktivni) veliki broj Židova poljskog porijekla.

Načinili smo "slobodni prijevod" ovog  i za nas interesantnog članka,  a cijeli članak možete pročitati u prilogu.

Prema mišljenju organizatora nedavne konferencije u Jeruzalemu,  povodom 20-godišnjice diplomatskih odnosa između Poljske i Izraela, sada je došlo vrijeme da Židovi saznaju pravu istinu: Poljska je najbolji prijatelj Izraela u Evropskoj Uniji. Oni su čak dodali da je vrijeme da se sagleda ukupna poljska povijest i 1000 godina Židovske civilizacije, a  da se manje fokusira jedino na "polja ubijanja" implantirana od nacističke Njemačke na poljskoj zemlji.

To se ne može  tako "lako prodati" i razlozi su posve jasni.

Slika koju je Yitzhak Shamir, nekadašnji izraelski premijer (rođen u Poljskoj) opisao , i danas postoji :"Poljaci upijaju anti-Semitizam sa majčinim mlijekom" .

Ako govorimo samo o modernoj povijesti: dugo prije nego što je ijedna njemačka čizma kročila u zemlju 1939 godine, Židovski studenti su bili prisiljeni da sjede u posebnim klupama u učionicama.

Godine 1937, pomoću  tzv "hladnog pogroma" sistematski se eliminiralo Židove iz poljskog ekonomskog života.

U srpnju 1941. bilo je , od strane lokalnih Poljaka, živo spaljeno 1.600 Židova u gradu Jedwabne ,prije nego što su to mogli učiniti Nijemci.

 Nakon rata bio je pogrom u Kielce-u nad 42 Židova koji su preživjeli Holokaust.

Prema izvorima iz komunističke poslijeratne Poljske, malo je lijepih riječi. U prilog ipak ide to što je Poljska osnovala logor za vojno treniranje Haganah i da je bila među prvim zemljama koje su priznale Izrael.

Ali kada se Staljinova politika okrenula protiv Izraela, to su učinili i Poljaci. Od 1953.  izraelski su diplomati proglašeni "nedobrodošlima". Dolazak na vlast Wladyslava Gomulke 1956.godine kratko je popravilo situaciju, iako su odnosi ostali "gluhi", ipak  su poljske  vlasti dozvolile da desetke tisuća Židova emigrira u Izrael.

U vrijeme "Šestdnevnog rata",  1967, Gomuilka je prekinuo diplomatske i trgovačke odnose i anti-Semitizam se vratio kao važni element u domaćoj propagandi.

Slabe ekonomske veze s Izraelom ostale su i u toku 70-godina, sve do 1986, kada je sovjetski imperij pokazao rane znakove promjena. Poljska je nastojala poboljšati kontakte sa Jeruzalemom, u želji da impresionira "Židovski loby" u USA, a time vjerojatno i Washington.

Nakon što su komunisti izgubili vlast 1990, odnosi su se ponovno uspostavili i od tog vremena demokratska Poljska je nastojala  popraviti svoju sliku među Židovima, uključujući i 1995. postavljanjem Ministarstva za Poljsko-Izraelske odnose.

Tokom godina, predsjednik Shimon Peres, premijer Benjamin Netanyahu i ministar odbrane Ehud Barak su bili dobrodošli u Poljskoj. Izraelski i poljski autori su bili istaknuti u knjižarama, Klezmer muzika je bila u modi. Obnova židovskog života je u toku, manifestirajući se, i u tome da su mnogi Poljaci otkrili ili ponovno otkrili svoje židovske korijene i odlučili se priključiti organiziranim Židovskim zajednicama. Kulturni festival u Krakovu, uglavnom sponzoriran sa Taube Foundation iz San Franciska, privukao je  brojne poljske i internacionalne posjetioce , a židovski muzej se gradi u Varšavi.

Godišnja trgovačka razmjena između Poljske i Izraela iznosi 500 milijuna dolara. Poljska poduzeća žele investirati u izraelsku visoku tehnilogiju, a Izraelci su aktivni u Poljskoj. Izraelska kompanija "Teva" predstavlja u Poljskoj drugu najveću farmaceutsku firmu.

I Poljska je zaista postala nezamjenljivi diplomatski faktor u EU- surađujući s Izraelom protiv Goldstoneovog izvještaja, odbijajući da učestvuje u konferenciji Durban II, protivila se štetnoj po Izrael Švedskoj incijativi i preuzela  vodeću ulogu u Evropi u protivljenju Mahmoudu Ahmadinejadu. U studenom će se odnosi podići na još višu razinu,  u vrijeme kada će Poljski najveći lideri doći u Izrael na inter-ministarski sastanak.

Ono što Poljska traži u zamjenu od Izraela i Židova, je da se na nju gleda novim očima, ne prelazeći preko ružnih aspekata poljske povijesti, ali stavljajući ih u kontekst vrlo dugačkih, uvijek pozitivnih,  kompleksnih odnosa.

Za neke Židove, koji su manje pod utjecajem "real-poltike" a više sa sjećanjima, možda je to traženje preteško. Da li,  i kada,  će se takav odnos promijeniti je pitanje za kasnija vremena.

  

Naziv dokumenta (Document name)Tip (Type)Download
članakmht561 Kb

 

Arhiva vijesti

 Rujan (September) 2010
Internacionalna konferencija u Yad Vashemu o Poljskoj
Karmela Belinki (Helsinki) Official truth
Svjetska organizacija Holokaust preživjelih nam šalje
Sretan rođendan - dr. Nada Reiner
I opet se Osijek iskazao
Tzipi Livi: Time for a new Jewish conversation
izvrsna WEB stranica jevrejske zajednice BiH
Govor prof. Yehuda Bauera
Ponovno otvorena najstarija sinagoga u Mađarskoj
Sastanak predsjednika Huga Chaveza sa židovskim predstavnicima u Venezueli
Suradnja Yad Vashema i poljskih arhiva
Sastanak Ženske sekcije
Naš ponedjeljak
otvoren izraelski kulturni centar u Nigeriji
Most Godina 58 Broj 3 Maj-Juni 2010.
Ruah Hadaša,broj 14, rujan 2010
Jevrejski Pregled broj 9/ Beograd Septembar 2010
Poziv u Suboticu
Akcija ADL za prava muslimana da grade svoju džamiju
Proslava Nove godine u ŽOZ-u
Najljepše želje našoj Mateji
čestitke
Novogodišnja čestitka Shimona Peresa
Novogodišnja statistika u Izraelu
Dan otvorenih vrata u Židovskoj općini
Holocaust survivors tell their story
U Budimpešti otvoren Izraelski kulturni institut
ICJW
Helsinki
Sretna Nova Godina