Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

10.10.2010. 18:50
Pronađeno "izgubljeno" židovsko pleme u Indiji
 

Prenosimo sa www.aish.com članak Mihaela Freuda "Finding a Lost Tribe of Israel in India"

Na granici Indije i Burme nalazi se država Manipur i grad Churachandpur u kojemu živi zajednica B'nei Menashe ( Sinovi Menaseha) koji se smatraju nasljednici jednog od deset izgubljenih židovskih plemena.

Oni su odsječeni od ostalog židovskog svijeta više od 2.700 godina i zadržali su svoje židovsko nasljeđe, običaje, molitve i nadu u povratak "Cionu".

Ima ih 7.000 i smatraju da su potomci plemena Manasseh koje je iz Izraela preseljeno (od asirskog carstva) u 723. godini BCE.

Oni poštuju šabat, cirkumciziju osmog dana, kašrut i održavaju pravila obiteljske čistoće. Čak su ustanovili " grad za izbjeglice" kako je u Tori propisano.

Održavaju i mnoge druge običaje- neke na drugi način nego Židovi u sadašnjosti.

No oni su pokršteni na kršćanstvo prilikom dolaska misionara u Indiju  i imaju lokalno ime Mizos, premda se zna za njihovo židovsko porijeklo i održavanje  mnogih starih židovskih običaja.

Ima i onih koji nisu konvertirali i čak su izgradili desetak sinagoga u sjevernoj Indiji, i mole se tri puta dnevno sa očima uperenim prema Cionu.

Organizacija Shavei Israel ( kojoj pripada i autor članka) je uspjela da oko 1700 članova B'nei Menashe migrira u Izrael,  gdje su prošli formalnu konverziju na judaizam .

U ožujku 2005. je izraelski sefardski glavni rabin Shlomo Amar zatražio da se prizna da su B'nei Menache potomci židovskog naroda i složio se da se olakša njihov povratak u Izrael.

Obratio se i rabinskom sudu u Indiji koji je konvertirao 218 članova zajednice Mizoram na Judaizam i oni su svi napravil aliju u Galileju. Još je jedna grupa od 230 članova došla u studenom 2007. nakon komplentiranja procesa konverzije.

Oni koji su ostali u Indiji nastoje obogatiti znanje  i praksu o Judaizmu  i studiraju u edukacijskim centrima koje je ustanovio Shavei Israel i čekaju dan kada će im se dozvoliti odlazak u Izrael i ujedinjenje sa prijateljima i obuteljima koji su već tamo...

dalje čitajte u originalnom članku koji se nalazi u prilogu.

  

Naziv dokumenta (Document name)Tip (Type)Download
članakmht542 Kb