Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

22.11.2010. 22:53
FBI uhitio osobe koje su oštetile fondove za Holokaust preživjele
 

U časopisu Haaretz Daily Newspaper od 21.studenog našli smo članak od Shlono Shamira :

"FBI arest 17 for defrauding U.S. Holocaust fund".

FBI je uhitio 17 osoba u New Yorku,  koji su povezani sa pronevjerom 42,5 milijuna dolara namijenjenih žrtvama Holokausta, među njima ima i šest sadašnjih i bivših službenika Claims konferencije, koji su odobrili plaćanje osobama koje su falcificirale dokumente.

Krajem prošle godine su neki  od službenika Claims konferencije otkrili da nekoliko tražitelja potpore   Hardship fonda  imaju falcificirane dokumente.
Taj je fond ustanovila Njemačka vlada za žrtve nacizma koje su emigrirale iz zemalja Sovjetskog bloka , za jednokratnu potporu od 3.600 dolara.

U srpnju 2010. je Claims blokirala 202 penzije u ukupnoj vrijednosti od 7 milijuna dolara, a od tada je otkriveno još 456 penzija vrijednih 24,55 milijuna dolara, a sumnja se i na falcificiranje zahtjeva za 4.957 jednokratnih plaćanja  Hardship fonda u ukupnoj vrijednosti od 18 milijuna dolara.

Claims konferencija je izjavila da nitko od žrtava Holokausta neće biiti uskraćen od bilo kojeg fonda zbog ovog krimena i traži  se  suradnja kako bi se pravda zadovoljila.

Predsjednik Claims konferencije Julius Berman je rekao da

"su zgroženi da pojedinci mogu ukrasti novac namijenjen onima koji su preživjeli najteži zločin u povijesti, kako bi se obogatili.".