Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

25.11.2010. 20:15
Limmud Keshet Ex Yu, 2010
 

Iako se Limmud organizira pod geslom da "svatko može biti učitelj ili učenik", on se sve više profilira i kao tribina za prikazivanje suvremenog stvaralaštva židovskih zajednica, dimenzije koja je do sada nedostajala u našim druženjima.
S
velikim zadovoljstvom pratimo pojavu mlađe generacije istraživača i stvaranje znanstvenih «jezgri» u starim ili novim institucijama.
Tako se u Ljubljani pri Judovskoj skupnosti osniva samostalni Institut za istraživanje židovske povijesti i kulture, u kojoj rade mladi istraživači kao Janez Premk, Anja Premk i drugi, u suradnji sa odjelom za etnologiju Univerziteta u Ljubljani. Prošle je godine izašla značajna knjiga «Judje na Slovenskem» od Klemena Jelinčića Boete.
Na ovoj konferenciji su bila izvrsna predavanja dr. Janeza Premka: «Židovska groblja u Sloveniji» i
« Život u srednjovjekovnim židovskim zajednicama u Sloveniji» te predavanje Anje Premk « Židovska nepokretna kulturna ostavština-sinagoge na slovenskom području».
Beogradski Jevrejski istorijski muzej otvara vrata mladim istraživačima te smo imali priliku upoznati Vuka Dautovića s izvrsnim predavanjima «Jircajti i grobovi, židovska kultura smrti u Srednjoj Evropi XIX stoljeća» i «Amuleti za zaštitu od Lilit».
Osobito je dinamično u Sarajevu, zahvaljujući Eli Tauberu. On je pisac knjiga: Ilustrovani leksikon judaizma, historija,religija i običaji,, i «Kada su komšije bili ljudi », suradnik je Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava u Sarajevu.
On je održao predavanja: «Židovski tisak na Balkanu (područje bivše Jugoslavije) sa posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu» i« Antisemitska propaganda u NDH i Nedićevoj Srbiji".
U Dubrovniku, u Zavodu za povijesne znanosti HAZU, u suradnji s Dubrovačkim državnim arhivom radi  dr. Vesna Miočić. Napisala je knjigu o dubrovačkom getu, a na Limmudu predavanje «Dubrovačke Židovke» i zajedno sa Ivanom Čerešnješem « Židovski Split, Dubrovnik i Sarajevo- počeci, sličnosti i razlike».
Ivan Čerešnješ, sada radi u Centru za židovsku umjetnost Univerziteta u Jeruzalemu, održao je predavanje: «Mutacije memorije Holokausta-memorija kao ideologija u tranzicijskim društvima .

Interesantna je multidimenzionalna prezentacija Deana Kezana, arhitekta iz Osijeka « Očuvanje židovske baštine u Osijeku»,  u suradnji sa predsjednikom ŽO Osijek Damirom Lajošom.

Doron Čerkovski je sa predavanjem «Moja izraelska priča» dočarao probleme i uspjehe alije u Izrael, a veleposlanik države Izrael Nj.E. Yosef Amrani imao je vrlo zanimljivo predavanje o novom odnosu Izraela i dijaspore.

Istraživački i dokumentacijski centar «Cendo» iz Zagreba, kojeg vodi dr. Melita Švob,dao je prezentaciju rada i rezultata kroz predavanje «Istraživanje Židova u Hrvatskoj», uz izložbu knjiga , disketa, te publikacija. Održana je i projekcija filma «Opatija» o organizaciji druženja Holokaust preživjelih.
Na Konferenciji su (iz Zagreba) sudjelovali i dr.Željko Heimer («Cionističke zastave i zastave  Izraela» i «Stalnost i mijena simbola Izraela»),

Dr.Ivan Bauer ("Samouki skladatelj vječnih melodija" i "Velikani filmske glazbe"),
Duško Štampalija Herzl ("Komparativni potop" i "World Jews"); Lajla Šprajc: ("Radionica Becavta");

Ana Hermanović ("Studentska praksa u Židovskoj općini Zagreb"); rabin Luciano Moše Prelević ("Židovski tekstovi Oko za oko-zub za zub" i "Hanuka-što je to?").

Promoviran je «Vodič kroz Židovski Zagreb» (Dr.Ognjen Kraus i Sanja Tabaković)

Sara Prelević i Tessie Junker imale su izložbu, prikazali smo filmove, bio je izvrsni koncert Kletzmer benda «Jewsers», krasni nastup plesne grupe «Or Hašemeš» pod vodstvom Nede Wiesler, brojne radionice i učionice, bračni par Beissman iz Osijeka za sportske i plesne aktivnosti itd.

Bilo je divno, gotovo 400 učesnika svih generacija željnih novosti, znanja, druženja i zabave.