Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

29.1.2011. 23:36
prenosimo sa WEB stranice Ministarstva kulture RH
 

Novosti >

Ministar Mesić govorio na stručnom skupu "Poučavanje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti"

25.1.2011. - U povodu međunarodnog Dana sjećanja na žrtve holokausta održava se stručni skup od 25. do 27. siječnja 2011., u organizaciji Ministarstva znanosti obrazovanja i športa, Agencije za obrazovanje, Ministarstva kulture i Spomen područja Jasenovac.
slika
U svom pozdravnom govoru, ministar kulture RH mr. Jasen Mesić istaknuo je da Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, uz suradnju brojnih stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva, osobitom suradnjom s Memorijalnim muzejom holokausta SAD-a, Yad Vashemom iz Izraela, Memorialom de la Shoah, te nizom europskih i van europskih muzeja holokausta, upravo zadnjih godina poticalo i organiziralo suradnju, skupove, i proširenje međunarodne i dakako nacionalne muzejske suradnje po ovoj temi, ali i otvorilo jedno od važnih područja za priključenje Republike Hrvatske u svojstvu punopravne članice u Radnu skupinu za međunarodnu suradnju u području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu, u kojoj već punih šest godina ostvarujemo kvalitetnu suradnju.
otvaranje skupa
Ministar je podsjetio da je Obrazovni centar SP Jasenovac, koji je zahvaljujući stručnjacima Muzeja, nastavnicima i povjesničarima, postao mjesto učenja o jasenovačkom genocidu, Holokaustu i patnji, kao polazištem stjecanja znanja u području ljudskih prava, nenasilja, mira, kulturne različitosti, demokracije i vladavine prava.

Na kraju je ministar Mesić izrazio uvjerenje da će ovaj seminar, iako nužno vezan uz prošlost, biti posvećen budućnosti te poželio svim sudionicima skupa puno uspjeha u budućem plemenitom, odgovornom i časnom radu.

U radu skupa sudjeluju stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva. Otvorenju skupa su nazočili i predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te predsjednika Republike Hrvatske a skup je otvorio ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović.